Placinta taraneasca cu dovleac

RETETA PLACINTA TARANEASCA CU DOVLEAC

Dragii mei,aceasta reteta de placinta ma duce cu gandul departe.Ma duce cu gandul la copilarie,in vacantele de iarna pe care mi le petreceam la bunici.Cu o carte buna,la gura sobei,bunica mereu ma alinta cu placinta taraneasca cu dovleac.E preferata mea!Imi aminteste de bunici,de copilarie,de zilele fara  griji.Vreau sa impart cu voi aceasta reteta  si sa va duc cu gandul departe.Gata cu amintirile sa vorbim despre mancare si sa trecem la treaba.

INGREDIENTE NECESARE PLACINTA TARANEASCA CU DOVLEAC

  • 1,5 kg dovleac  ludai turcesc
  • 500 grame zahar
  • scortiosoara dupa gust
  • 3 linguri de pesmet din paine sau biscuiti
  • 600 grame faina
  • 20 grame drojdie
  • 3 linguri zahar
  • 6 linguri ulei
  • un sfert lingurita sare
  • 350 ml apa calduta

MOD DE PREPARARE PLACINTA TARANEASCA CU DOVLEAC

  1. Dovleacul se spala, se curata de coaja si se da pe razatoare.
    Se pune intr-o oala pe foc cu jumatate din cantitatea de zahar  la dinstuit. Restul de zahar se adauga pe parcurs in functie de gustul fiecaruia.
  2. In maxim 20 de minute ar trebui sa fie patruns.
    Se lasa la racit.
    Caldut se amesteca cu pesmetul si scortisoara.
    Daca vi se pare compozitia prea lichida, adaugati-i si un praf de budinca de vanile sau doua linguri de amidon.
  3. Intr-un castron se pune faina si se face un mic crater unde se dizolva drojdia cu zaharul si jumatate din cantitatea de apa calduta.Imediat se adauga uleiul si sarea,apoi se amesteca  , adaugand din cand in cand din  restul de apa pana se incorporeaza toata faina.
    In functie de ce faina folositi, apa o sa fie prea multa sau prea putina…nu va grabiti s-o incorporati pe toata odata.
    Va veti da seama dupa consistenta aluatului daca ajunge sau mai trebuie.
  4. Aluatul trebuie sa fie elastic si nu foarte indesat…
    Il impartiti in trei si incepeti sa-l lucrati imediat – nu e nevoie sa stea la dospit !!!Ungeti masa de lucru cu putin ulei si intideti aluatul intr-un dreptunghi in functie de lungimea tavi in care urmeaza sa coaceti placinta
  5. Acoperiti foaia de placinta cu cantitatea de dovleac care i se cuvine , apoi rulati-o….lipiti capetele si asezati-o in tava .

placinta cu dovleac 2

6. Tava trebuie  sa fie bine unsa cu ulei….indicat e sa ungeti chiar si hartia de copt, daca va hotarati sa folositi hartie.Dupa ce asezati placinta in tava, ungeti-o  cu ulei….apoi dati-o la copt imediat.

placinta cu dovleac 3

7. Cuptorul trebuie sa fie incalzit la 180*.
Se coace cca 40-50 de minute , sau pana se rumeneste bine .Cand o scoateti din cuptor, pudrati-o cu zahar praf

Pofta buna!

 

 

Comments

comments