Savarine

Reteta Savarine

Astazi la mine in casa a fost ziua prajiturilor,dupa preferinte, dupa culori, dupa gusturi,a fost o zi dulce in adevartul sens al cuvantului.Am inceput cu savarinele sunt preferatele iubitului meu.Eu nu ma omor dupa savarine, de mica mereu plangem si ii ziceam mamei ca nu vreau paine dulce la desert, dar aceasta reteta e delicioasa si garantez ca vor manca si cei care nu sunt fani, chiar si eu:D

Ingrediente necesare:SAVARINE

  • 500 gr faina
  • 4 oua
  • 50 ml ulei
  • 300 ml lapte
  •  2 cani  zahar brun
  • 1 vf cutit sare
  • 10 gr drojdie
  • 200 ml de orice suc neindulcit de culoare  rosie
  • 1 jum plic de gelatina
  • 4 cani apa
  • 2 linguri de esenta de care doriti
  • 800 ml smantana pt frisca
  • 2-3 lg zahar pudra
  • coaja rasa de portocala
  • foarme tarta/savarine
  • unt pt uns formele

Mod de preparare:SAVARINE

  1. Primul pas in aceasta reteta este sa pregatim siropul ca sa aiba timp sa se raceasca in voie.Intr-o cratita punem apa cu  zaharul brun.Cand apa a inceput sa scada si zaharul se topeasca oprim  focul si adaugam esenta pentru care ati optat.Lasam siropul sa se  raceasca in voie.
  2. Dizolvam drojdia cu zaharul si cu o lingura de ulei in laptele pe care l-am incalzit putin.
  3. Cernem faina si adaugam peste ea laptele cu drojdia, ouale batute bine cu putina sare.La sfarsit adaugam uleiul,framantam bine trebuie sa iasa un aluat lipicios.Il lasam la dospit 45 de minute.
  4. Pregatim formele pentru savarine, le tapetam cu unt si faina si le lasam la frigider.
  5. Rupem bucati din aluatul de savarina si il punem in fiecare forma, apasam destul de bine pentru a prinde forma corespunzatoare si le mai lasam la dospit 30 de minute.
  6. Incigem cuptorul la 180 grade si le mai lasam 25 de minute pana devin rumene.Dupa ce au devenit aurii le scoatem din cuptor , le lasam la racit dupa care le scoatem  si le taiem  pe 3 sferturi nu pana la capat si le inmuiem bine in sirop.
  7. Pregatim jeleul pentru decor, asta e obtional doar daca vreti.Punem sucul ales intr-o cratita , cand se incalzeste adaugam gel fix-ul si amestecam.Pe o hartie de copt punem 2 forme rotunde,improvizati la alegere.Specific ,sa aiba interiorul gol.Adaugam in interiorul cercului compozitia de jeleu lasam la racit 2-3 minute, ridicam cerculetul si jeleul ar trebui sa fie inchegat.Repetam pana ni se termina jeleul.
  8. Pregatim frisca batand samntana dulce cu inatritorul de frisca,adaugam zaharul pudra treptat si coaja de portocala.
  9. Punem frisca intr-un pos si umplem savarinele.Luam cerculetele de jeleu si le punem deasupra.Le lasam la inmuiat 3-4 ore pentru a se inmuia bine.

Pofta buna!

Comments

comments